• Client
  • Waitakere City Council

  • Address
  • Henderson Valley Road
    Henderson

  • Budget
  • Build cost $46M

  • Completion Date
  • 2007

WCC Civic Building

Introduction

This stunning public building consists of three inter-connected wings: the Council Chambers, the Administration Building and the connecting bridge. It has won numerous design awards and is the show case of Waitakere’s Eco City vision.

Cato Bolam provided construction and infrastructure surveying services to the project working with the development arm of the Waitakere City Council and the builder Canam Construction.

Unique Challenges

The construction of the 12,000m2 building involved very complicated structural formations which the Cato Bolam team set out within strict tolerances and in a very challenging environment.  Over 100 piles were set out for the piling sub contractor.

How we assisted

Cato Bolam’s surveyors provided on call, 3 dimensional construction set out and controlled the verticality of the building and the position of all site infrastructures.  Having Cato Bolam’s surveyors working with the builder to set out all piles, grid lines and intersections around any localised construction activity provided them with total flexibility regarding where and how the building was set out.  Public and private infrastructure as built surveys were conducted and as built plans prepared of all the drainage and water reticulation. 

This stunning public centre consisting of three inter-connected buildings; the Council Chambers, the Administration Building and the connecting bridge has won numerous design awards and is the show case of Waitakere’s Eco City vision.

It is the first building to be constructed in Auckland that exceeded the 5 star Green Council rating requirements and the first to have a "Green Roof". It has a floor area in excess of 12,000m2 and is finished in exposed aggregate concrete panels, glass, aluminium, cedar panels, brick, composite aluminium, copper and fairface concrete.

It has been base isolated from vibrations and noise caused by the adjacent double track train lines. The building is served with the most advanced, innovative and leading edge building services like displacement ventilation systems supplying air from the floor.

The Council Chamber is formed to replicate a double curved ‘gourd’ form which required a very complex structural formation and even more complex finishes like double curvature batton walls, copper clad domes and numerous "bespoke" details. The project was completed on time, within budget and to a very high level of workmanship.